Nätdejtingen startade vid millenieskiftet

Visste du att det var först år 2000 som nätdejtingen startade på allvar i Sverige? Efter det har företeelsen växt explosionsartad i takt med internetanvändarna. I dagsläget finns det över en miljon svenskar som använder sig av nätdejting. När det begav sig runt 2000 ansågs nätdejting vara lite konstigt och inte minst sagt nördigt – ”inte kunde man väl hitta kärleken på internet?”.

Idag höjer inga på ögonbrynen åt nätdejting och kanske man tycker att kontaktannonser i tidningen är konstiga istället?

Lite intressant fakta om dejting på internet

  • Januari och Februari är dagarna då dejtingsajterna har flest besök
  • Sverige har flest singelhushåll i Europa, nästan 50%
  • Av dessa singelhushåll ägnar nästan hälften sig av nätdejting
  • Den allra första dejtingsajten startades 1993 i USA och hette WebPersonals.com

Millenniebuggen

Inför år 2000 befarade experterna att datorprogram inte skulle klara omställningen. I media rapporterades att banker, elsystem och flertalet andra applikationer skulle kapitulera. Mängder av företag spenderade under 1990-talet miljardtals kronor på att korrigera och förebygga ”år 2000-problemet”.

I efterhand kan vi nu se att millenniebuggen som fenomen var kraftigt överdrivet. Datorsystemen nyåret 1999-2000 klarade sig överlag utmärkt och inga stora incidenter skedde i Sverige. De flesta har nog personligen aldrig upplevt något 2k-problem, förutom möjligtvis ovanan att alltid börja året med 20xx istället för 19xx.